Yhteystiedot

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Mitä meille jää kertomatta?

Perjantai 1.5.2020 - Eliisa Panttila


Julkaistu paikallislehdessä 29.4.2020

Tejuka uutisoi viime numerossa valtamediassa laajasti levitetyn tiedotteen tutkimuksesta, josta moni odotti puolueetonta tietoa tuulivoimaloiden infraäänen terveysvaikutuksista. Itse tutkimus julkaistaan vasta kesäkuussa.

Suomen ympäristöterveys (SYTe) ry kritisoi tutkimusasetelmaa, sillä lähtökohtana oli oletus jonkinlaisesta yliherkkyydestä tai asenteellisesta oireiden yhdistämisestä tuulivoimaloihin. Tutkimusta ei toteutettu puolueettomaan tietoon pyrkivässä tieteessä normaalin satunnaisotannan pelisääntöjen mukaan.

Jos infraääni vaikuttaa terveyteen, se vaikuttaa SYTe:n mukaan ihmisiin samalla tavalla, riippumatta siitä, mistä ihminen kokee oireidensa johtuvan, tai kokeeko hän edes oireilevansa. Aivojen toiminnallisesta magneettikuvauksesta tehty saksalaistutkimus (Weichenberger ym. 2017) vahvistaa tätä näkemystä, sillä se osoittaa ihmisaivojen reagoivan kuulokynnyksen alapuolella oleviin ääniin.

Tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia koskevassa keskustelussa on tärkeää huomata, että Weichenbergerin tutkimus kumoaa niin kutsutun nosebo-efektin. Suomessa kiusallisten terveysaiheiden yhteydessä hoettu nosebo-selitys on tyypillistä epätieteellistä huttua, jonka tarkoituksena on lähinnä vältellä perusteellista asioiden selvittämistä ja vastuukysymyksiä.

VTT:n mittauksissa Kurikassa ja Raahen Kopsassa sisämelurajat ylittyivät reilusti. Oleellinen löydös tutkimuksesta Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Nikulan mukaan onkin, että VTT:n mittaukset varmistivat sen, että tuulivoima-yhtiöiden tekemät sisämelumallinnukset eivät pidä paikkaansa. VTT mittasi taloissa myös 3-D tärinää, mutta se data on analysoimatta. 

Maailmalla tehdään parhaillaan onneksi myös tutkimuksia, joissa pitempiaikaista haittaa selvitetään. Myös Suomessa on kerätty valmiita tutkimusaineistoja, joista asiaa voi tutkia. Tutkivien tahojen tulee olla kuitenkin mahdollisimman neutraaleja.

Juuri julkaistun ruotsalaisen ympäristölääketieteen professori Kerstin Persson Wayen ym. (2020) tutkimuksen mukaan tuulivoimamelu heikentää elintärkeää REM-unta, ja sitä, kuinka palauttavaksi uni koetaan. 

Eliisa Panttila

Kunnanvaltuutettu (ps)

Lähde: SYTe ry

Avainsanat: tuulivoimatutkimus, nosebo, melumittaus, infraääni


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini