Yhteystiedot

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Tehdäänkö sopimus?

Torstai 26.11.2020 klo 23:02 - Eliisa Panttila

Julkaistu Tejukassa 26.11.2020

Tuulitoimija Megatuuli on taas lähetellyt sopimusluonnoksiaan Teuvan maanomistajille, tällä kertaa Paskooharjun ja Horonkylän välille. 
Jos saa minkä lie sopimusehdotuksen keneltä lie, pitääkö se allekirjoittaa? Kannattaa tutkia tarkoin mihin allekirjoitettu sopimus sitouttaisi. Muutama huomio näkemistäni Megatuulen sopimuksesta. Vuokra-aika on 35 vuotta, päälle etuoikeus vuokrata vuokra-alue uudeksi vuokrakaudeksi, yhteensä siis 70 vuotta. Vuokra-aika on pitkä. Näitä vuokralaisia ei voi häätää pois. Suomessa sääolosuhteet näyttävät lyhentävän entisestään kovalla rasituksella olevia suurten voimaloiden kuluvia osia, erityisesti siipiä. Kymmenkunta vuotta saattaa olla hyvinkin suurten voimaloiden todellinen taloudellinen käyttöikä. Mitä sen jälkeen? Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maanomistaja on joka tapauksessa aina viime kädessä vastuussa siitä mitä hänen maallaan tapahtuu - ja maksaa esimerkiksi purkukustannukset, mikäli silloinen tuulitoimija ei sitä tee.
Megatuulen tarjoaman sopimuksen mukaan vuokralaisella on oikeus vuokranantajaa kuulematta hakea vuokraoikeuden kiinnitys. Jos maanomistajan kotikiinteistö on samalla kiinteistönumerolla kuin tuulivoimateollisuusalueen osana oleva vuokrakiinteistö, silloin myös maanomistajan koti on kiinnitettynä vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi! Sopimuksessa on myös maininta siitä, että vuokralaisella on oikeus siirtää vuokrasopimus eteenpäin. Eli vaikka kiinalaisille sijoittajille. Onko kiinalaisilla sillon käyttöoikeus myös maanomistajan kotitilaan? En enää sitäkään ihmettelisi. Mutta enpä myöskään luottaisi, että kansainvälinen jatkovuokralainen itsestäänselviönä kunnioittaisi paikallisen maanomistajan omistuksia. Sopimuksen allekirjoittaneen maanomistajan on vieläpä salattava tuulitoimijan lakimiesten huolella laatima sopimus! Kyllä nämä kuntien lahjotut tuulivoiman puuhamiehet ovat yksinäiset maanomistajat aika kuseen saattaneet!
Nyt on aika herätä todellisuuteen! Itse en antaisi lähes vastikkeetta maitani tuntemattomien, voittoa tavoittelevien osapuolten hallintaan. Suomalaisten tulee itse hallinnoida, viljellä ja hoitaa omia maitaan. On aika herätä suojelemaan riistolta hyviä ja tärkeitä asioita mitä meillä täällä on. Ei sitä kukaan puolestamme tee.

1 kommentti . Avainsanat: Tuulivoima, maanomistaja, vuokrasopimus, Megatuuli