Yhteystiedot

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Ei syötetä lapsille aikuisten ideologioita

Maanantai 28.10.2019 klo 18:24 - Eliisa Panttila

Julkaistu Jurvan Sanomissa 16.10.2019 sekä lähes samansisältöisenä Tejukassa 9.10.2019

Tänä päivänä näyttää olevan luvallista kiusata lapsia aikuisten vääntämällä ilmastoahdistuksella, ja sekoittaa päät huuhaalla useammista kuin kahdesta sukupuolesta.

Eläinten viikon yhteydessä joissain päiväkodeissa ja kouluissa laitettiin esille Suomen eläinsuojelun (SEY) kampanjajuliste. Siinä lapsi nukkuu pehmopupu kainalossaan - ja pehmopupun ympärillä on häkki. Julisteen visuaalinen viesti pienelle päiväkotilapselle on synkkä. Mielestäni lapsia ei tule altistaa tällaiselle hämmentävälle kuvamateriaalille. Kotiin lapseni päiväkodista jaettiin myös 30-sivuinen, kouluikäisille tarkoitettu "Yksikään eläin ei ole häkkieläin"- tehtävävihko. Esitteen alun väite "me ihmiset olemme eläimiä, kuten koirat, linnut tai vaikkapa liskot" ei ole todenperäinen. Ihminen on kädellinen nisäkäs, mutta hänellä on eläinkuntaan nähden erityisominaisuus: kehittyvä tietoisuus olemassaolostaan.
Eläimet SEY:n esitteeseen on valittu tarkoitushakuisesti, sillä esimerkiksi tavallisimmat lemmikit kissa ja koira on jätetty pois. Näin kritiikki kohdentuu maatalouselinkeinoihin sika-, kana- ja turkistalouteen. Vaikuttaa siltä, että SEY:n kampanjamateriaali on rakennettu muokkaamaan lasten asenteita negatiivisemmiksi erityisesti sika- ja turkistaloutta kohtaan.
Turkistaloudesta, joka Suomessa on maailman vastuullisinta, esitteessä ei ole mitään hyvää sanottavaa. Ihmekös tuo, sillä SEY:n toiminnanjohtaja on "Turkistarhaton Suomi"-aloitteen vireillepanija. Järjestölle kelvollisia sikaloitakin Suomessa on esitteen mukaan vain "muutamia", "joissa siat saavat elää parempaa elämää kuin tavallisissa sikaloissa". Porsitushäkkiä kritisoidessa ei mainita sanallakaan, että se myös suojelee pikkuporsaita litistymästä vahingossa. Parsinavetat ovat myös säännöllisesti SEY:n hampaissa, vaikka suurin osa parsilehmistä on erittäin hyvinvoipia - ulkoilevatkin jopa useammin kuin omat vanhuksemme hoitolaitoksissa.
Seutukunnassamme moni perhe saa toimeentulonsa edellä mainituista maatalouselinkeinoista. Suomalainen hyvinvointi on kehittynyt pitkälle liha- ja maitotaloustuotantomme varassa, eikä ravinnontarpeemme muutu ideologisista syistä. Puolueellinen materiaali loukkaa tuottajia, sillä Suomessa tuotantoeläimiä hoidetaan erittäin vastuullisesti ja kehityshakuisesti - niin kuin eläimiä tuleekin hoitaa. 
 

Ideologisten järjestöjen, kuten SEY:n ja SETA:n, propaganda ei kuulu päiväkoteihin ja kouluihin. Päiväkodissa ja koulussa lasten on saatava olla turvassa aikuisten järjestelmälliseltä vaikuttamiselta. Lapsille tarjottavan tiedon on oltava oikeaa, puolueetonta ja lasten etua tavoittelevaa. Ideologioita ei saa syöttää lapsille vaivihkaa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläinsuojelu, ideologia, tuotantoeläimet, eläintenhoito