Yhteystiedot

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Ensimmäinen valtuustoistunto

Tiistai 29.1.2013 klo 19:30 - Eliisa Panttila

Eilen oli ensimmäinen kunnanvaltuustoistuntoni. Minulle jäi myönteinen kuva tilaisuudesta, ja olin tyytyväinen istumapaikkaani kahden reippaan yhteistyökumppanin, Mäntylän Anun ja Kiviluoman Juha-Matin välissä. Otin alussa kunnanhallitusta asetettaessa puheenvuoron ja kiipesin reippaasti puhujanpönttöön esittämään seuraavan asiani:

"kohdassa 7 § Kunnanhallituksen asettaminen

esityslistan sivu 10, kunnanhallitukseen vaalikelpoisuuden määritelmästä,

3. kohdassa kuntalaissa todetaan, ettei kunnanhallituksessa voi toimia henkilö, joka on ”vastuullisessa tehtävässä -- liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa”. Koska kunnanhallitus päättää vuokra-asioista, on kyseenalaista että hallituksen jäsenenä on henkilö, joka toimii vuokranantajana suhteessa kuntaan. Tällaisia kytköksiä saattaa olla kunnassamme enemmänkin, ja ne on jatkossa vähintäänkin tiedostettava ja avattava tarkastelulle."

Loppuaika kokouksessa lautakunta- ym.paikkojen nimeämisen jälkeen käytettiin LLKY:n ohjeistamiseen. Kunnanhallituksen esityksen mukaan haluamme liikelaitoskuntayhtymän muutettavan tavalliseksi kuntayhtymäksi. Tavoitteena olisi tasa-arvoisuus jäsenten kesken ja hallinnon keventäminen. Toisin kuin hallitus ehdotti, emme halunneet luopua Teuvalla meille tärkeistä lähipalveluista ja lääkärien ym. apuvälineistä röntgenistä, labrasta ja ultrasta. Säästöt on kohdistettava ensisijaisesti LLKY:n hallintoon eikä tekeviin käsiin. Ennen LLKY:ää Teuva järjesti sosiaali- ja terveyspalvelunsa toimivasti, joustavasti ja kustannustehokkaasti osin naapurikunnan kanssa, maan keskiarvoa edullisemmin. Nyt sama palvelutaso isossa liikelaitoskuntayhtymässä maksaa reippaasti enemmän, maan keskitasoakin enemmän. Ison rakenne on byrokraattisempi ja näin vähemmän joustava kuin pienen. Maksamme myös esitteet, bränditunnukset, jonotusautomaatit ja muut suuren systeemin jutut. Jos vielä olisi mahdollista löytää kahden tai muutaman pienen kunnan välinen yhteistyökuvio, se tulisi edullisimmaksi, ja olisi näin vielä em. kuntayhtymääkin houkuttelevampi vaihtoehto.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: LLKY, kuntayhtymä, lähipalvelut