Yhteystiedot

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Kuntasoppaa

Keskiviikko 11.12.2013 - Eliisa Panttila

Mauri Kuusisto arvelee Kauhajoki-lehdessä (4.12.) kunnanvaltuuston päätöksen selvittää kuntaliitosta Kurikan kanssa syntyneen vain halusta ”näpäyttää yhtä puoluetta”. Tämä ei pidä paikkaansa. Ennemminkin taustalla on turhautuminen liikelaitoskuntayhtymään, jota emme ole yrittämisestä huolimatta kyenneet kehittämään haluttuun suuntaan. Jo kevään viimeisessä valtuustossa perussuomalaiset olisi ollut rajoittamassa kunnanjohtajan esityksen mukaisesti liikelaitoskuntayhtymän pyytämää lisämäärärahaa. Puolueidenvälistä kilpailua, nokittelua ja vanhojen ennakkoluulojen ylläpitämistä minun on oman sukupolveni edustajana vaikea ymmärtää. Kuten moni ikäiseni, näen päätöksentekoon osallistumisen yksinkertaisesti yhteisistä asioista vastuun kantamisena.

Kuntalaisen kannalta terveyspalvelut ovat toimineet varmasti pääosin hyvin, mutta iso organisaatio on vienyt päätöksentekoa etäämmälle ihmisten arjesta ja tulee hurjan kalliiksi. Hyvä kysymys varmasti on, pystyykö toinenkaan naapuri tarjoamaan sen enempää. Mutta maamme nykyinen hallitus painostaa kuntapäättäjiä hämmentämään kuntasoppaa tahtomaansa suuntaan. Kuntapäättäjät hääräävät kuntaliitosten parissa eivätkä ehdi liitoshuolissaan suunnitella elinkeinopolitiikkaansa. Maamme hallituksen toimet ilmentävät nyt huolestuttavasti enemmän harvainvaltaa kuin demokraattista toimintatapaa. Kapinointia lähivaikuttamisen puolesta soisi Suomenmaahan enemmän. Perussuomalaiset eivät hyväksy pakottamista kuntaliitoksiin. Kuten Anu Mäntylä valtuustossa ryhmäpuheenvuorossamme totesi, itsenäisyys on meille ensisijainen vaihtoehto. Myös yhteistyö karaktääristen rannikkokuntien kanssa olisi meille mieleistä, mutta ne eivät ole vielä kypsyneet yhteistyömahdollisuuksiin. Gustav Skuthälla Närpiöstä kirjoitti mielenkiintoisesti Teuvan ja Närpiön yhteisestä kulttuuriperinnöstä ja arvomaailmasta (Tejuka 20.11.). Kuten rannikkokunnilla Närpiöllä ja Kaskisilla, myös Teuvalla on erityisiä ja arvokkaita ominaispiirteitä yhteisöllisenä maalaispitäjänä.

Kuntauudistusta ja sote-ratkaisua ei ole järkevää sitoa toisiinsa, kuten hallitus on tehnyt. ”Tilastot kertovat lahjomattomasti, että pienet kunnat järjestävät palvelunsa tehokkaasti ohuella organisaatiolla. Iso kunta käyttää palveluihinsa noin 20 prosenttia enemmän rahaa asukasta kohti. Hallituksen linjaus, että iso kunta on paras ja tehokkain, ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta se yrittää myös sote-uudistuksen varjolla painostaa kuntia yhteen”, toteaa Reijo Tossavainen. (PS 15/13). Ulkoaohjatusti tehdyt kuntaliitokset eivät palvele suomalaisia. Suomalaisia palvelevat toimivat lähiyhteisöt, joissa on mahdollista vaikuttaa omiin asioihin ja hoitaa asioitaan tuttujen virkamiesten ja työntekijöiden kanssa. Suomalaisia palvelee maltillinen sote-palveluiden kehittäminen, jossa luovutaan päällekkäisyydestä sekä liiasta paapomisesta ja sääntelystä. Kunnilla tulee olla riittävä vapaus hoitaa kuntalaistensa asiat toimivalla tavalla. Onko meille jo syntynyt poukkoilevassa keskusohjauksessa sellainen käsitys, ettemme enää osaa järjestää itse omia asioitamme?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, kuntaliitos, rannikko, yhteistyö

Teuvan kylien yhteistoimintaryhmä

Sunnuntai 26.5.2013 klo 23:11 - Eliisa Panttila

Kuulin viime syksynä Päntäneen kyläseminaarissa Ilmajoen mainiosta kylien yhteistoimintaperinteestä. Pidän Ilmajokea menestyksekkäästi asiansa hoitaneena, erittäin vetovoimaisena kuntana. Eikä vähiten sen vuoksi, että siellä on toiminnassa 12 virkeää kyläkoulua. Kuntaa on kehitetty muutenkin kokonaisvaltaisesti, paikallisdemokraattisesti, kyliensä summana.

Kiinnostuin siinä määrin Ilmajoen sisäisestä yhteistoiminnasta, että aloin kaivata vastaavaa meille Teuvallekin. Sainkin ilokseni asiaa esillä pidettyäni valtuudet ryhmän kokoonkutsumiseen. Teuvan kylien yhteistoimintaryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa viime viikolla 13.5.13 Norinkylässä. Kokemus oli hyvä, sillä rakentavalle vuoropuhelulle ja kannustavalle yhteistyölle on tilausta. Uutta koulukeskusta lähellä olevissa kylissä tehdään surutyötä oman rakkaan kyläkoulun toiminnan päättymisestä. Meidän on tärkeä luoda avoin yhteistyö kylien välille, jottei kateus pääse nakertamaan voimavarojamme. Paikalla olivat edustajat useimmista kylistämme, valtuuston jäseniä sekä kunnanjohtaja. Ilmajoen mallista meille oli kertomassa Ilmajoelta lähtöisin oleva kyläasianaisemme Tuija Takamäki Suupohjan Kehittämisyhdistyksestä.

Kuntien elinvoimaisuutta tutkinut Eero Holstila totesi Kuntalehdessä 16.5. että kunta ei ole tärkein toimija, kun luodaan menestyvää ja kasvavaa kuntaa. Tärkeimpiä toimijoita ovat asukkaat ja yhteisöt. " Luovat asukkaat synnyttävät kuntaan yrityksiä ja työpaikkoja." On hyödyllistä kehittää kuntaa alueellisestikin mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Yritystoimintaa, rakentamista yms. kunnassamme ei saa vaikeuttaa kotikutoisella byrokratialla. Kunnan viranhaltijoilla olisi tärkeää olla sellainen asenne, että miten voin helpottaa, auttaa ja kannustaa asiakasta mahdollisimman hyvin. Näin olen tottunut ajattelemaan kylätoimijana. Sen sijaan että viranhaltija etsisi virheitä tai käyttäisi valtaansa rehdin toiminnan hankaloittamiseen. Luodaan yhdessä suotuisa ilmapiiri kuntamme kehittämiselle. Jos haluamme elää vauraassa ja itsenäisessä kunnassa, meidän on toiminnassamme ajateltava kotikuntamme etua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi säästötalkoisiin osallistumista sekä omien palveluyritystemme hyödyntämistä mahdollisimman tarkoin. Meillä Teuvan päättäjillä ja viranhaltijoilla on erityinen velvollisuus etsiä tarvitsemamme aina ensin kotikunnasta. Tämä edellyttää luonnollisesti kykyä tiedostaa valintojemme seurauksia. Näin toimimalla voimme myös kehittää palvelutarjontaa. Tällä hetkellä Teuvalta saa lähes kaikkea tarpeellista, ja kulttuuritarjonnassa huikeasti yli maan keskiarvon. Kotikuntasi menestyksestä päätät Sinä tämän päivän asenteillasi ja valinnoillasi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teuvan kylät, yhteistyö paikallisdemokratia, Ilmajoki

Rohkeita päätöksiä

Keskiviikko 6.3.2013 klo 7:00 - Eliisa Panttila

Pienten puolueidemme viime vuoden viimeisessä valtuustossa heittämä haaste LLKY:stä eroamisesta otettiin käsittelyyn maanantain valtuustokokouksessa. Asian työstämisen seurauksena myös kokoomus oli asettunut perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien aloitteen suuntaisesti. Valtuustossa tehtiinkin rohkea päätös alkaa selvittää eroa LLKY:stä ja terveydenhuollon yhteistyömahdollisuuksia Rannikko-Pohjanmaan kuntien kanssa. Lisäksi selvitetään terveydenhuollon yhteistyömahdollisuus Jalasjärvi-Ilmajoki-Kurikka-suuntaan. Pidän jälkimmäistä suuntaa liian kaukaisena. Iloitsen valitsemastamme mahdollisuudesta selvittää isenäisten kuntien yhteistyötä terveyspalvelujen turvaamisessa rannikkokuntien Närpiö, Kaskinen, Kristiinankaupunki kanssa. Teuvan kuntalaisten ja kunnan etu on, että tämä vaihtoehto selvitetään nyt perusteellisesti. Esteenä ei saa olla kieliennakkoluulot tai vanhat asenteet. Nähtäväksi jää, miten päätöksemme vaikuttaa Isojokeen ja Karijokeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rannikkoyhteistyö, terveydenhuolto

Uusia haasteita

Keskiviikko 21.11.2012 klo 12:08 - Eliisa Panttila

Kylläpä aika rientää. Isänpäivänä teimme Onnin kanssa ihanan retken läheiselle suolle. Ilokseni ja yllätyksekseni suo oli sen verran jäässä, että se kantoi minuakin. Löysin muutaman kourallisen karpaloita. Onni nautti valtavasti - luonto inspiroi lapsen heti vuoropuheluun, leikkiin. Ja tuo minulle hyvää mieltä.

Viime pyhänä meillä oli perussuomalaisten ensimmäinen koulutustilaisuus valtuustotyöskentelystä Seinäjoella. Mainiota että se oli näin heti alussa. Meitä opastivat muun muassa perussuomalainen varatuomari Lasse Lehtinen sekä Raimo Vistbacka. Meitä oli Teuvalta Heikin autolla matkassa Osmoa lukuunottamatta koko perussuomalaisten Teuvan valtuustoryhmä, eli Mäntylän Anu, Tuomelan Heikki, Tapanaisen Erkki sekä minä. Koulutuksesta saimme keskeiset ohjeet oman valtuustoryhmän perustamiseen ja toimintaan. Perustamisen yhteydessä kaikki valtuustoryhmän jäsenet sitoutuvat valtuustotyöskentelyyn, jossa aina ennen valtuuston kokousta keskustellaan esillä olevat asiat yhdessä. Perussuomalaisilla ei ole valtuustotyöskentelyssä ryhmäkuria, mutta "valtuutetun on esitettävä aikomansa valtuustoaloite valtuustoryhmän kokouksessa hyväksyttäväksi ennen valtuustoaloitteen jättämistä" (Perussuomalaisen valtuustoryhmän säännöt 2011, 17 §). Näin ei ole aina menetelty, mutta nyt on aika alkaa rakentaa uskottavaa yhteistyöpohjaa valtuustotyöskentelyyn.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuustotyöskentely, uskottavuus, yhteistyö

Uusia tuulia

Lauantai 20.10.2012 klo 21:19 - Eliisa Panttila

Kiitos yhteydenotoista. Minun on syytä selventää edellistä kirjoitustani: olen kiitollinen Teuvan keskustan valtuustoenemmistölle itsenäisestä kunnasta sekä kyläkouluistamme. Mutta minulla ei ole tarvetta myötäillä keskustaa. Minulla on selkeitä arvoja ja näkemyksiä, joista pidän kiinni. Kaikesta ei voi tehdä kompromisseja, kuten valtiontasolla PS:n suhtautuminen velkaisten maiden hyysäämiseen osoitti. Kreikan velkoja Saksa on tyytyväinen saamisiinsa, mutta tavalliset kreikkalaiset elävät pitkitetyssä kurjuudessa. Haluan kuitenkin ylläpitää ja hakea yhteistyötä keskustan kanssa, sillä hyvä tulevaisuus on yhteistyön tulevaisuus. Toivon että vahvakin erimietä oleminen mahtuu yhteistyöhön ainakin useimpien kanssa. Kuten Sofi Oksanen osuvasti totesi, meidän suomalaisten olisi tärkeää oppia olemaan kohteliaasti eri mieltä. Riideltävä asioista sörkkimättä toisen persoonaa.

On myönteistä huomata, että meitä on nuorehkoa sukupolvea eri puoluetaustoista, jotka emme ole enää niin puoluesidonnaisia. Arvomaailmamassammekin on paljon yhteistä. Uskoisin yhteistyön sen vuoksi luonnistuvan meiltä paremmin kuin osalla vanhoista päättäjistämme on vaikuttanut onnistuvan. Kunnanallituksessa muiden puolueiden edustajat ovat minusta kulkeneet jotenkin kokoomuksen pillin mukaan. Onneksi valtuusto on tasapainottanut. Kunnanhallituksen soisin tuulettuvan vahvasti. Teuvalle tarvitaan lisää uskoa ja toivoa tulevaisuuteen, ja rohkeutta tehdä asioita omalla tavalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvot, yhteistyö

Tavoitteena rehellinen kuntayhteistyö

Perjantai 12.10.2012 klo 11:58 - Eliisa Panttila

Tavoitteena rehellinen yhteistyö

Lapsista ja vanhuksista huolehtimista ei kannata erottaa toisistaan, sillä ne ovat toisiinsa sidoksissa. Arvomaailma, johon lapsena kasvaa, heijastuu myöhemmin vanhuksista huolehtimisessa. Lapset elävät kyläyhteisössä vanhojen ihmisten rinnalla, ja saavat heiltä ohjausta ja huolenpitoa. Tästä seuraa luontaisena jatkumona myös vanhuksista huolehtiminen. Lapsi joka saa kasvulleen riittävästi tukea, kehittyy empaattiseksi ja haluaa huolehtia myös vanhemmistaan. Keskitetyt lapset suurissa ryhmissään keskittävät aikuisena vanhempansa, vanhukset ja sairaat.

Anu Mäntylä kirjoitti osuvasti kuntayhteistyöstä viime Tejukassa. Minäkin toivon rehellistä ja avointa yhteistyötä tuleville kuntapäättäjille. Rehtiä vuorovaikutusta, toisen kunnioittamista vaikka hän ei olisikaan samasta karsinasta. En arkaile kiittää keskustan valtuustojäseniä hyvästä yhteistyöstä ja kunnan oikeasta suunnasta. Kuntalaisen äänen on kuuluttava jatkossakin päätöksenteossa, ja kunnan sisäisen kaikkien kylien välisen yhteistyön on vahvistuttava. Kuulin ilokseni kirkonkylällekin kaivatun sitä samaa intoa ja yhdessä tekemisen meininkiä jota kylistämme löytyy. Yhteistyöllä vähennämme kateutta ja kilpailua, ja edistämme ponnisteluja kunnan yhteisen hyvän eteen. Jos usko Teuvan valoisaan tulevaisuuteen itsenäisenä kuntana on sammunut, on parempi olla tunkematta päättäjän pallille. Ja lopuksi, ajattele itse, ajattele yli rajojesi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhteistyö, lapset, vanhukset, kunta