Yhteystiedot

Teuvan Perussuomalaiset ry
puheenjohtaja

Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen

Eliisa Panttila
puh: 050-570 8243
eliisa.panttila(at)gmail.com


Kunnallisvalituksista 6,4 miljoonan hyöty II

Torstai 2.4.2015 klo 0:38 - Eliisa Panttila

Julkaistu Tejukassa 1.4.2015

Vastine Pekka Murto-Koiviston yleisönosastokirjoitukseen, osa 2.

Hän väittää kunnan menettävän kiinteistö- ja yhteisöverotuloja satojatuhansia. Taitaa pilkku hyppiä mielivaltaisesti. Verohallinnon (1.10.2014 Dnro A81/200/2014) mukaan vain voimalan perustukset ja runko konehuoneineen kuuluvat kiinteistöveron piiriin. Roottori, vaihteisto ja generaattori ym. jäävät verotuksen ulkopuolelle. Joten verohallinnon mukaan laskettu kiinteistövero 5 voimalasta on ensin yht. n.27 000€/v, laskien 2,5%/v vuosittain 40% tasoon 14400€/v. Ei näytä sadoilta tuhansilta tämäkään. 

Yhteisövero 20% peritään verotettavasta tulosta, vähentämällä veronalaisista tuloista vähennyskelpoiset menot. Valtion osuus 20%:n yhteisöverosta on 65%, kuntaosuus 32% ja seurakuntien 2,5%. Selvitin valtiovarainministeriöstä, että yhteisöveron kuntaosuus jakautuu henkilöstömäärien suhteessa. Megatuulella on 6 henkilöä pääkaupunkiseudulla ja 2 on luvattu Teuvalle, joten Teuva saisi 32%:n yhteisöveron kuntaosuudesta henkilöstöjen suhteessa 8%. Koska ensimmäisten vuosien tulot eivät kata investointikustannuksia, jää yhteisöverotuotto 8% varsin pieneksi. Laskeminen on vaikeaa, koska ei ole tarkkaa tietoa paljonko verottaja hyväksyy investointivähennyksiä. Esim. yhtiön miljoonan tuloksesta Teuva saisi vain n.16 000€ vuodessa (mikäli Teuvalla on yhtiön 2 työntekijää) ja pääkaupunkiseutu 24% 48 000€. On huomioitava myös, että yhtiö käyttänee nk. verosuunnittelua saavuttaakseen mahdollisimman edullisen tuloksen. Joten missä ne sadat tuhannet ovat?

Teuvan kotitaloudet maksavat kunnan saamiin tuuliverotuloihin nähden moninkertaisesti sähköveroa kunnasta ulos, mikä vähentää ostovoimaa. Mauri Pekkarisen esityksestä v.2010 voimaantulleen syöttötariffin myötä on sähköveromme noussut 1,08 snt/kWh -> 2,79 snt/kWh eli 255%. Tämä merkitsee että Teuvan kotitaloudet (n.2362kpl) maksavat tänä vuonna omakotitalon keskimääräisellä sähkönkulutuksella (n.12 890 kWh/v, sähkönsiirtoyhtiön tilasto) n.618 800 € enemmän sähköveroa kuin ennen tuulivoiman syöttötariffin käyttöönottoa. Ja tämä on vasta alkua, kun Suomeen puuhataan lisää 900 uutta tuulivoimalaa. Kallista vihertelyä mitä se ei edes ole, koska tuulivoima tarvitsee rinnalleen nopeasti käynnistyviä säätövoimaloita mm. hiili- ja vesivoimaloita. Kotimaiset metsähakevoimalat tuottavat 5,5 kertaa enemmän sähköä kuin tuulivoima samalla tukisummalla (energiaviraston tilasto), ja niiden kotimaisuusaste on investointeineen ja työllistämisineen moninkertainen.

2 kommenttia . Avainsanat: talous, tuulivoima, kustannus veronmaksajalle

Kunnallisvalituksista 6,4 miljoonan hyöty

Keskiviikko 25.3.2015 klo 12:35 - Eliisa Panttila

Julkaistu Tejukassa 25.3.2015 * merkittyä kappaletta lukuunottamatta, jonka lehti jätti julkaisematta

Vastine Pekka Murto-Koiviston yleisönosastokirjoitukseen

*Koska kirjoitukseni pituutta on rajattu, en voi käsitellä kaikkea asiaan liittyvää tässä vastineessani, vaan jaan sen kahteen osaan. Seuraavassa lehdessä käsittelen mm. tuulesta temmattuja kiinteistö- ja yhteisöveroja.

Pekka Murto-Koivisto ilmoitti 18.3. Tejukassa, että olen aiheuttanut kunnallisvalituksella 3,2 miljoonan euron ”vahingon yhteiskunnalle” (tarkoittaa ilmeisesti sähkönkuluttajia) tuontisähkön hinnan 3,5 snt/kWh  (35,0 €/MWh) mukaan. Kun on noin ”oivallinen laskutapa”, käytetäänpä samaa. Herää kysymys onko laskutapa !yleinenkin! tuulivoima puolella. Hänen esittämänsä tuulisähkö kun maksaa syöttötariffituen muodossa ”yhteiskunnalle” tällä hetkellä 10,53 snt/kWh (105,3 €/MWh), eli kolminkertaisesti. Joten mainitusta tuulisähkön ostosta olisi aiheutunut ”yhteiskunnalle” saman kaavan mukaan

9,6 milj.€ menoerän miinus 3,2milj.€ sähkön hinta. Hupsista, onkin käynyt niin että olen paremminkin säästänyt 6,4 milj.€ ”yhteiskunnalle”. Kuluttaja ne mm.tukiaiset maksaa sähköverossaan, plus 24% alv. ja huoltovarmuusmaksu 0,013snt/kWh. Sähköveron perii sähkönsiirtoyhtiö ja tulouttaa sen valtiolle, joka siirtää tarvittavan tuen Energiaviraston kautta syöttötariffitukena uusiutuvalle energialle. Ei se 20€ riitä alkuunkaan tässä tulonsiirrossa! Eli vuodesta 2010 kotitalouksille sähköveroa on korotettu 1,08 sentistä/kWh 2,79 senttiin/kWh, eli tuulivoimatuen käyttöönoton jälkeen se on noussut hulppeat 255 prosenttia, ja nousee jatkossakin. Tuulivoimatukea on maksettu tähän mennessä n.98milj.€ (Energiavirasto). Todellakin! Kyseiselle rahalle on taatusti parempaakin käyttöä.

Koska Saunamaan 40 milj. kokonaisinvestoinnista valuu heti n.75% (vindkraft.fi) ulkomaisille tuulivoimalan valmistajille, missä on sen työllistävyys? Investointinsa mm. ulkomaiset sijoittajat odottavat saavansa täältä sijoituksensa tuottojen kanssa takaisin.

Onpas jännä juttu: silloin kun koulumme vielä oli toiminnassa ja teimme kaikkemme sen eteen, ei sinua näkynyt. Ei näkynyt silloinkaan kun koulu loppui. Taitaa kuule olla jo myöhäistä. Katson tuulivoimahankkeen riskit asuinympäristöllemme sekä siitä aiheutuvat kustannukset kuluttajille ja kunnallemme suuremmiksi kuin hyödyt, eikä yhteisölahjonnalla ole tähän vaikutusta.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, tuulivoima, kustannus veronmaksajalle

Tuulivoimayhtiöiden toiveet ja todellisuus, päivitetty 14.3.2015

Perjantai 13.2.2015 klo 20:15 - Eliisa Panttila

Julkaistu Tejukassa 11.2.2015

Tejukassa 4.2. oli kirjoitus, josta välittyy melko ruusuinen kuva tuulivoimasta. Asiatiedot kirjoituksessa eivät juurikaan pitäneet paikkaansa. Kunnassamme ei valmistelussa arvioitu tuulipuistojen talousvaikutuksia, joten asiat etenivät sielläkin tuulivoimayhtiöiden ohjauksessa. Katson meidän päättäjien velvollisuudeksi perehtyä paremmin asioihin. Merikarvian kunnassa oltiin hereillä ja tehtiin työllisyys – ja talousvaikutusten arviointi. Sen pohjalta tein valtuustoon laskelman kunnan saamasta kiinteistöverotulosta.

Megatuulen suunnitelmissa on 5 tuulivoimalaa Teuvan Norinkylän puolelle. Kirjoituksessa esitetään kunnan kiinteistöverotuloksi n.7000€ per tuulivoimala. Todellisuudessa summa on ensimmäisenä vuonna n.5040€. Laskennassa käytetty verotusarvo alenee vuosittain 2,5%, kunnes saavuttaa 40% tason. Näin keskimääräinen kiinteistöveron määrä 5 voimalasta 25 vuoden elinkaaren aikana on n. 17.700€ vuodessa. Sen sijaan me kaikki suomalaiset sähkönkäyttäjät (tavallinen kuluttaja 2,8 senttiä/kWh, valmistava teollisuus 0,87 senttiä/kWh) maksamme sähköverona tuulivoimayhtiöille maksettavan tulonsiirron, joka on syöttötariffihinnasta (105,30€/MWh v.2015 loppuun) vähennetty pörssisähköhinnan osuus (keskimäärin 35,00€/MWh kirjoitushetkellä) eli 105,30€-35,00€/MWh= 70,50€/MWh. Esimerkiksi jos suunnitellut 5 tuulivoimalaa tuottaisivat kukin 3 MWh teholla sähköä keskimääräisen hyötysuhteensa mukaisesti 4 tuntia vuorokaudessa, sähkönkuluttajat maksavat tuulivoimafirmalle siitä ilosta 4230€/vrk. Kunta saa 5 tuulivoimalasta kiinteistöveroa keskimäärin 50€ päivässä, ja me kuluttajat maksamme tuulivoimafirmalle syöttötariffina 4230€ päivässä. Joten vaikuttaa siltä että Teuvan saavuttama rahallinen hyöty jää negatiiviseksi, kun huomioidaan kuntalaisten sähköveroina pois maksama tulonsiirto kunnasta, näin alentaen kuntalaisen ostovoimaa. Eli jos kulutat n.10.000 kWh vuodessa on sähköveron osuus laskustasi n.280€. Perheessämme maksetaan tällä hetkellä n.30.000 kWh:n vuotuisesta sähköstä sähköveroa n.840€, saman verran kuin 9kk:n lapsilisät. Sähkövero nousee vuosittain sitä mukaa kun tuulivoimaloita valmistuu. Tälle rahalle olisi parempaakin käyttöä.

Kirjoituksessa väitetään myös Teuvan saavan yhteisöveroa 3 miljoonaa 20 vuodessa. Yhteisövero peritään verotettavasta tulosta, joka lasketaan vähentämällä veronalaisista tuloista vähennyskelpoiset menot. Verokanta on 20%. Valtion osuus yhteisöverotuotosta on 65,4%, kuntien 32% ja seurakuntien 2,6%. Megatuuli on perustanut Teuvalle Saunamaa Windfarm Oy:n, jossa ei ole tällä hetkellä henkilöstöä. Megatuulella on henkilöstöä 6 pääkaupunkiseudulla. Selvitin yhteisöveron maksuperusteet valtiovarainministeriöstä Merja Taipalukselta. Kuntien saama osuus yhteisöverotuotosta jakautuu yritysten toimipaikkojen henkilöstömäärien suhteessa. Näiden tietojen perusteella Teuvan saama osuus yhteisöverosta ei ole merkittävä kuntataloudelle. Sen sijaan voimaloista aiheutuvat vaikutukset luontoarvoihin ja asumisviihtyvyyteen yms, esimerkiksi välke, jäävät paikkakuntalaisten kärsittäväksi.

Edelleen kirjoittaja väittää Megatuulen hankkeen työllistävän 10 henkeä, joista 2 Teuvalla (aika näyttää). Tuulivoimahankkeiden työllisyysvaikutukset voidaan jakaa rakentamisaikaisiin ja käytönaikaisiin vaikutuksiin. Rakentamisaikaisista kustannuksista suurimman osan muodostaa itse voimalan valmistaminen. Koska tuulivoimalat tehdään ulkomailla, ei niiden valmistuksella ole työllisyysvaikutuksia Teuvalle. Tuulivoimala-alueen rakentaminen on muutamia kuukausia kestävä projekti, jonka osa-alueet kilpailutetaan. Rakentamistöissä työskentelevät henkilöt tulevat pääasiassa ulkopaikkakunnilta tai ulkomailta. Paikallisilla yrittäjillä on käytännössä mahdollisuus menestyä ainoastaan maanrakennustöiden urakkakilpailuissa. Lähialueilla toteutetut vastaavan kokoluokan hankkeet ovat osoittaneet, että alueen kaupoille ja majoituspalveluille ei aiheudu merkittävää kysynnän kasvua. Yksi tuulipuisto työllistää valmistumisensa jälkeen keskimäärin yhden kuntalaisen. Vertailun vuoksi, uusi hakesähkövoimala Lahdessa tuo 150 - 300 uutta työpaikkaa. (http://www.merikarviantuulivoima.info/)

 Yhteenvetona voi todeta, että hyvää tarkoittaen ja asiaan riittävästi perehtymättä on luotu kokonaisveroastettamme nostava järjestelmä, jossa sähköveroina kerättyjä rahojamme siirretään tuulivoimayrityksille ja sijoittajille muutama miljardi kymmenessä vuodessa. Tällä rahalla olisi parempaakin käyttöä. Kun saa kuulla lapsiin, vanhuksiin, perheisiin yms. samaan aikaan kohdistuvista leikkauksista, mielestäni tällaisena tämä haiskahtaa yhtä onnistuneelta kuin ”paska paskalaki”. Eduskuntatasollakin tähän ollaan heräämässä.

 

2 kommenttia . Avainsanat: talous, tuulivoima, tulonsiirto, syöttötariffi

Mitä kunnan kouluverkosta jäi

Lauantai 31.1.2015 klo 13:23 - Eliisa Panttila

KOULUVERKKOTARKASTELU

Kirjoitus julkaistu Teuvan paikallislehdessä Tejukassa 28.1.2015.

Päätöksentekokulttuuri uudistuu kuten ihmisen elämisentapa: tiedostamalla toimintatapoja ja ottamalla opiksi virheistä. Tarkastelin Teuvan kunnanvaltuuston kokouksessa 19.1. kouluverkkoamme koskevaa päätöksentekoa seuraavasti.

Vuonna 2009 kunnanvaltuustossa tehtiin Teuvan kouluverkosta päätös, jossa päätettiin panostaa koulukeskuksen rakentamiseen ja toistaiseksi säilyttää kylissä olevia kyläkouluja oppilasrajaehdoin. Vaihtoehtoja oli tuolloin esillä kolme, mutta niiden ennakkovaikutusten arviointia (EVA) ei tehty. EVA:ssa pyritään ennakoimaan päätöksen vaikutuksia kuntalaisiin, kunnan elinkeinorakenteeseen, talouteen ja ympäristöön. Laajasti kuntalaisia koskettavassa kouluasiassa olisi sivistystoimenjohtajan johdolla ollut paikallaan tehdä ennakkovaikutusten arvioinnit eri vaihtoehdoista. Erityisen tärkeää olisi ollut tarkastella vaihtoehtojen vaikutukset lapsikuntalaisille sekä kunnan kokonaistalouteen.

Virkamiesvalmistelussa toteutettiin kuitenkin vain arvio lyhytaikaisesta talousvaikutuksesta. Jälkeenpäin tarkastellen laskelmat lopetettujen koulujen säästövaikutuksesta on arvioitu yläkanttiin, ja kulut oppilaskuljetuksista alakanttiin. Toisin sanoen rahaa, jolla ennen opetettiin lapsia lähikoulussaan, palaa nyt tien päällä. Kuntalaisten tuodessa valmistelun yhteydessä näitä jälkeenpäin todennettavia asioita esille, ei niitä haluttu kuulla. Ihmisen asiantuntijuutta oman elämänpiirinsä asioissa on syytä arvostaa. Kyllä, pakolliset kuulemiset tehtiin. Mutta valitettavasti ei avoimin mielin, vaan sillä ennakkoasenteella, että tämä viedään läpi niin kuin on jo päätetty.

Luottamushenkilötkään eivät vaatineet laajempaa tarkastelua päätöksen pohjaksi. Päättäjien tulee perehtyä asioihin puolueettomasti. Simo Rallin ja allekirjoittaneen lehtikirjoituksissa esittämä vaihtoehto, jossa olisi rakennettu jo olemassa olevan lähikouluverkoston varaan, olisi saattanut olla toimivampi ja kokonaistaloudellisesti edullisempi ratkaisu. Vaihtoehto olisi vähintäänkin tullut ottaa vakavasti ja pureskella perusteellisesti. Hyvää vuoden 2009 päätöksessä oli selkeät pelisäännöt oppilasrajoista, mikä takasi kouluillamme työrauhan.

Koulukeskus markkinoitiin luottamushenkilöille opinahjona, jonne kaikki Teuvan peruskoululaiset aikanaan mahtuisivat. Tämä ei pitänyt paikkaansa. Tilaratkaisut eivät ole kaikilta osin onnistuneita, onhan kyse vanhasta rakennuksesta. Uusista tiloista toki tykätään. Merkittävää rakennuskustannusta ei osattu valmistelussa suhteuttaa kunnan talouskehitykseen. Takana oli runsaasti lihavia vuosia, eikä velkaantumista osattu tai haluttu ennakoida. Rakennuskustannuksia kunnalle merkittävämpänä pidettiin sitä, että valtio avusti osassa kustannuksia. Koulukeskuksen 1.vaihe maksoi noin 11 miljoonaa. Valtio osallistui 3,2 miljoonalla, joten Teuvan kunta käytti hankkeeseen 7,8 miljoonaa. (Nyt on meneillään remontoinnin 2. vaihe.)

Myös Äystön päiväkotiratkaisu vuonna 2012 osoittaa päättäjiltä kovakorvaisuutta kuntalaisia ja lähidemokratiaa kohtaan, sekä lyhytnäköisyyttä. Edellinen kunnanhallitus ratkaisi Äystön päiväkodin tilatarpeen väliaikaisesti vuokraamalla silloiselta puheenjohtajaltaan kiinteistön. Kuntalaisten vastustuksesta huolimatta. Nyt voi puhua jälkiviisaudesta, mutta jo silloin oli tietoa vaihtoehdoista saatavilla. Kuntalaisia vain ei haluttu kuulla. Viisi vuotta vuokrasopimusta ja 222 000 euroa.

Yhteenvetona voi todeta, että kouluverkon päätöksenteossa on korostunut virkamiesohjaus. Suomen perustuslaillinen oikeus vaikuttaa oman elinpiirinsä asioihin on toteutunut sitä huonommin, mitä kauempana kirkonkylästä kuntalaiset ovat asuneet. Huolimatta koneälyn lisääntyneestä roolista opetuksessa, maamme peruskoulun opetussuunnitelma on uudistuksen tarpeessa. Yhtenäiskoulun rehtori Reijo Sjöblom ilmaisi tämän osuvasti tavoitteena päästä pois koulujen seinien sisältä, oppimaan ympärillä olevasta elämästä. Tämä metodi on kautta aikain ollut käytössä kyläkouluissa. Sinänsä on hieno huomata, että aika on muuttunut, ja kyläkouluistamme jo vuosia sitten esitettyjä vahvuuksia ja toiveita otetaan nyt huomioon vielä jäljellä olevien kyläkoulujen yhteydessä.

 Eliisa Panttila

kunnanvaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kyläkoulu, talous, päätöskulttuuri

Hyvää itsenäisyyttä Suomi

Sunnuntai 7.12.2014 klo 12:03 - Eliisa Panttila

Itsenäisyyspäivän mellakointi muistutti taas siitä, kuinka tärkeää on kansakuntamme viime vuosina reevenneen eriarvoisuuden rauhanomainen ratkaisu.

Yhteiskuntamme on kehitysvaiheessa, jossa on otettava suuri siivilä, ja siivilöitävä vuosikymmenten aikana kertyneet rakenteet. On reilusti purettavaa, se tuo sekä säästöjä että helpottaa yritteliäisyyttä ja toimeliaisuutta. Käydään perusteellinen arvokeskustelu. Eli kumpi on tärkeämpää, vanhuksille useampi vaippa päivässä vai kunnan verovaroin ylläpitämä jäähalli. Lisää hyvinvointia pienyrittäjyydestä vai kallis toimeliaisuutta tukahduttava valvontakoneistomme. Turvallinen elämä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia maaseudulla, vai ihmisiä, kotieläimiä ja yritteliäisyyttä kiusaavat byrokraatti- ja susilaumat, joita ei saa omassa elinpiirissään rajoittaa. Pienet yritykset jotka kierrättävät hyvinvointia maassamme vai suuryritykset, jotka tuettuina varoineen karkaavat maastamme. Tasapuolinen alueellisesti jakautunut hyvinvointi vai kaikessa suurempiin yksiköihin pakottaminen.

Mitkä ovat yhteiskuntamme perustehtävät? Mikä on kunnan rooli? Kunnille on turvattava riittävät resurssit selviytyä tehtävistään. Priorisointi on tehtävä, vaikka se tekisi kipeää eliitti- ja virkamieskoneistossa. Meillä on riittävästi rahaa tärkeimpiin asioihin: lapsiin, vanhuksiin, omaan ruuantuotantoon. Meillä ei ole varaa tuhlata ylimääräisiin kaupunkimetroihin, suurtunneleihin, eliitin kulttuuripalveluihin tai muiden EU-maiden virheiden maksuun. Kestävä uudistaminen alkaa ruohonjuuritason tekijöistä ja hedän kokemustensa arvostamisesta. Motivaatio kasvaa, kun jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman elämän asioihin.

Pienyrittäjyys ja maaseutuyrittäjyys pitävät maamme elossa, eivät sijoittajiaan palvelevat suuryritykset. Tukea on annettava pienyrittäjille: kiinteät kulut ja verot astuvat voimaan vasta perustoimeentulosumman ylittyessä. Kansalaistulo ja työn käsitteen laajentaminen kaikkeen yhteistä hyvää edistävään toimintaan ovat vakavasti harkittavia. Yritteliäisyyden esteenä oleva kallis valvonta ja sääntely puretaan, vain yrittäjyyttä palvelevat toiminnot säilytetään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uudistaminen, arvokeskustelu, priorisointi

Poikamme Onnin muistolle

Perjantai 19.9.2014 klo 18:04 - Eliisa Panttila

Olit kotimme kirkas tähti, mi valoa siihen loi. Sinun kanssasi paljon lähti, mitä kukaan ei korvata voi. (Eino Leino)

Lapsi voi olla lyhyen elämänsä aikana suurempi vaikuttaja kuin moni pitkän iän elänyt aikuinen. Lapseni jälki on rakkauden jälki. Kaikkien vaiheittesi ylle jäi valoa. Onni oli pieni ihminen mutta suuri mies, sanoi ystävämme Liisa. Onni on ilon lapsi, valon lapsi, kultatukka kiharapää. Jumalan rakkauden lähettiläs. Pulppusit iloa ympärillesi. Jätit monen sydämeen lähtemättömän jäljen. Emme ymmärrä miksi Sinun piti sairastua yllättäen vakavaan aivokasvaimeen. Ja lähteä meidän luotamme, kuolla jo 6-vuotiaana. Moni kysymys elämässä jää avoimeksi.

Tietenkin hoidimme Sinut kotona, sillä halusimme Sinun tuntevan sairaanakin olosi turvalliseksi ja rakastetuksi. Äiti ja isä ei koskaan hylkää, kuulumme aina yhteen. Opettelimme mielellämme sairaanhoitajan taitoja isäsi kanssa, ja haimme kotiin lainaksi lasten sairaalasängyn sekä hoitolaitteita, jotta Sinulla olisi mahdollisimman hyvä olla. Vietimme tiiviisti yhdessä reilun vuoden, meidän perhe. Teimme yhdessä paljon mukavia asioita, mahdollisuuksiesi mukaan. Pikku keksijä ja laivansuunnittelija pääsi monelle iloiselle laivamatkalle, lentämäänkin. Vaikka teimme parhaamme, jäimme Sinulle rakkaudessa velkaa. Lapsi rakastaa ehdoitta vanhempiaan. Siksi vanhemmat jäävät aina lapselleen velkaa rakkaudessa.

Nyt olen vapaa ja mukana tuulen
saan kulkea rajalle ajattomuuden.
Olen kimallus tähden, olen pilven lento,
olen kasteisen aamun pisara hento.
En ole poissa, vaan luoksenne saavun
mukana jokaisen nousevan aamun
ja jokaisen tummuvan illan myötä
toivotan teille hyvää yötä.
(Eino Leino)

Näemme Sinut kipeästi kaikkialla ympärillämme: kotona, pihalla, legoissasi, tyhjissä kengissäsi, vaatteissasi, yhteisillä retkillä, tutuissa paikoissa, marjametsässä, autossa. Pienestä pyörätuolistasikin on vaikea luopua. Voi kuinka monet kymmenet, sadat kilometrit me kanssasi kärryyttelimme. Kiitos lapseni kun opetit minulle miten täällä eletään täysillä viimeiseen henkäykseen saakka. Kiitos kun näytit elämälläsi, mikä elämässä on tärkeintä. Kaipaamme Onni Sinua suunnattomasti; äiti, isä ja pikku vanamonnuppu.

Kiitos rakkain poikamme, kiitos seitsemästä yhteisestä onnen vuodesta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsen kuolema

Kerro kerro kuvastin

Tiistai 13.5.2014 klo 23:37 - Eliisa Panttila

Mitä näet katsoessasi peiliin? Näetkö arvosteltavaa? Näetkö arvostelijan itsensä? Onko suupielet tyytymättömästi alaspäin? Vai oletko onnekkaasti oppinut katsomaan itseäsi kannustaen, arvostaen ja kiittäen? Oletko lähimmäisenä(si) armollinen vai armoton?

Hyi mitä kiusallisia kysymyksiä, hyppään äkkiä ajattelematta yli.

Itsensä kohtaaminen ei ole helppoa tai miellyttävää. Silti itsensä tunteminen on viisauden alku. Vanhempana, päättäjänä. Ihmisenä. Tunne itsesi, anna arvo toisellekin. Myös itsenäinen ajattelu näyttää olevan useimmille vaikeaa. Mahdollisuus itsenäiseen ajatteluun ja mielipiteenvapauteen on syy siihen, että perussuomalaisissa on myös meitä valistuneita, rohkeita naisia. Vähätteletkö mielelläsi? Aikuisen on viisainta ottaa asioista selkoa itse eikä tyytyä määkimään laumassa. Tänä päivänä on hyviä mahdollisuuksia itsenäiseen tiedonhankintaan. ”Älkää tuomitko sen mukaan miltä jokin näyttää. Tuomitkaa oikein.” opasti maailmanhistorian merkittävimpiin kuuluva elämänviisauksien laukoja. No uskontoa ja politiikkaa ei ainakaan saa sekoittaa. Entä jos onkin vain yksi kokonainen todellisuus? Kestätkö todellisuutta?

Teuvalla valtuusto työstää paraikaa yhteistä ajatusta siitä, mihin olemme menossa. Yhteisiä tavoitteita. Teuvan säilyttäminen elinvoimaisena tuntuu olevan kaikille yhteinen tavoite. Miten Sinä kehittäisit kotikuntaasi? Valittaminen on helppoa, mutta viisaampaa on yhdessä yrittää saada asioita paremmalle tolalle. Se vaatii tietenkin hieman viitseliäisyyttä ja itsensä likoon laittamista. Ja tänä päivänä myös sitä, ettei anna valtionhallinnon poukkoilusta johtuvan hätäännyksen ja toivottomuuden vallata mieltä, vaan koettaa keskittyä oleelliseen.

Olen onnekas, sillä ympärilläni on paljon hyviä, aitoja ja kannustavia ihmisiä. On minullakin kokemuksia myrkynkylväjistä ja juorunkeittäjistä. Pyrin itse katkaisemaan asiattomat puheet ja jättämään ne sitten omaan arvoonsa. Täällä olen huomannut kuinka hyvä kello kauas kantaa ja paha toisinaan vielä kauemmas. Pahaa on tavallaan helpompi edistää kuin hiljaista hyvää, sillä vain paha käyttää kovia aseita. Kumpaa Sinä edistät elämässäsi? Kirkonkylässä asuvat tuttavat kertovat että täällä tuomitaan, arvostellaan, vähätellään ja kadehditaan. Erilaisuutta ei oikein siedetä. Kuinka kapea on teuvalainen ”normaaliuden” mitta? Olisikohan täällä syytä laajentaa näkökenttää, jos ei kestetä sitä että tyttölapsi leikkii nukkien sijasta dinosauruksilla, poika sanoo hassusti ärrän tai setä on valinnut väärän puolueen? Miksi täällä annetaan niin paljon kielteisiä viestejä? Tässä on jokaisella kuntalaisella peiliin katsomisen paikka. Millaista maailmaa minä luon ympärilleni?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: itsenäinen ajattelu, elinvoimaisuus, kunnan kehittäminen

Ajatuksia kyläkoulusta

Lauantai 15.3.2014 klo 22:51 - Eliisa Panttila

Kyläkoulumme on taas hätäisesti hutaistu säästölistalle. Taistoon siis kylämme ainoan palvelun ja elämänlaadun takaajan puolesta! Alla muutamia argumentteja.

Norinkylä tarvitsee koulunsa, sillä kylän lapsilla on kunnassa kaikkein pisin matka kirkonkylälle. Ja monesta muusta syystä:

Koulu turvaa elämänlaadun kylässä. Oma koulu yhdistää kylän asukkaita, jolloin sosiaalinen kanssakäyminen ja vertaistuki edistää kuntalaisten terveyttä ja ehkäisee syrjäytymistä. Koulu pitää Norinkylän asukasmäärän ja ikärakenteen suotuisampana kuin mitä se olisi ilman koulua. Tämä on luonnollisesti Teuvankin etu.

Jos koulujen lakkauttamista päädytään kuitenkin valmistelemaan, ensin on kuultava koulun lapsia ja kyläläisiä. On selvitettävä koulun arvo 1) oppilaalle 2) yhteisölle ja 3) paikalliselle taloudelle. Miksi? Koska koulu on Norissa koko kylän ainoa julkinen palvelu. Lasten opinahjon, päivähoitopaikan ja ainakin kahden teuvalaisen työntekijän työpaikan lisäksi koulu on kaikkien kokoontumis- ja äänestyspaikka. Eli edistää osallisuutta ja paikallisdemokratiaa ja osaltaan ehkäisee syrjäytymistä. Laskelmissa on huomioitava kaikki tekijät välillisine vaikutuksineen.

Koska lähikoulu sitouttaa lapsia omaan kotikuntaansa, Norinkylään jää oman koulun käyneistä yrittäjiä sekä palkansaajia eli Teuvalle veronmaksajia. Tämäkin on huomioitava laskelmissa.

Muuttuvia tekijöitä on vaikea laskea etukäteen. Jos lakkautetaan kunnan viimeinen kylälle tarjoama palvelu, miten se vaikuttaa alueen tulevaan väestökehitykseen ja sitä kautta alueen työllistämismahdollisuuksiin tai yrittäjyyteen? Näin koulun lakkauttamisella on sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat kunnan verotuloihin.

Jos koulu on kylällä viimeinen palvelu ja se viedään pois, lapsiperheitä on luonnollisesti vaikea saada. Teuva jää todennäköisesti vaille näitä perheitä.

Entä miten lasketaan rahassa se hyvä yhteishenki ja talkoohenki ja keskinäinen huolehtiminen, jota koulu ylläpitää kylässä? Jos voisimme muuttaa Norinkylän hyvän hengen rahaksi, olisimme varmasti seudun rikkaimpia kyliä Emoji

Täällä tätä olisi, kolmatta sektoria, olemassa oleva toimiva yhteisö. Kuinka paljon tarjotaan?

Pelkään että kustannussäästöt koulun lakkauttamisesta ovat vain toiveajattelua ja kertasäästö paperilla, mutta pitkällä aikavälillä ei säästöjä synny. Ja meidän on ajateltava tulevaisuutta, ei vain tätä hetkeä ja niitä vaatimattomia lukuja jotka paperilla näyttävät säästöiltä.

Suuri osa "säästöistä" sulaa tien päälle. Kuka uskoo kuljetuskustannusten laskuun tai pysähtymiseen tulevaisuudessa? Lisäksi näin osa opetukseen varatuista rahoista menisi kumipyörien päällä kulkemiseen, eli itse lapsen sivistykseen jää vähemmän rahaa kuin lähikoulussa.

Toivottu kustannusten lasku ei näy ainakaan opetushallituksen tilastoissa vuosilta 1999 - 2006. Koulujen määrä väheni 17 prosenttia, mutta menot kasvoivat 46 prosenttia.

Meillä Norissa kaikki kulkevat nyt omin voimin koulumatkansa. Tämä edistää lasten terveyttä ja kuntoa, koulumatkaliikunta. Ylipaino ei ole ongelma. Karkkikauppaankaan ei pääse koulun jälkeen kuten kirkonkylällä, joten on myös huomioitava kyläkoulun myönteinen vaikutus hammasterveyteen. Nämäkin pitää huomioida laskelmissa.

"Pienten koulujen sulkemiselle ei ole olemassa laatuun liittyviä syitä. Pienet koulut ovat ominaisuuksiltaan erilaisia kuin suuret, mikä on otettava huomioon koulujen tulevaisuudesta keskusteltaessa." (Professori Eero Uusitalo ja Peter Backa esipuheessaan Cynthia Reevesin tutkimuksesta Pieni on parempi - pienten koulujen laatu tutkimusten valossa.)

1 kommentti . Avainsanat: kyläkoulu, kyläyhteisö, pienen koulun sulkemisuhka

Kuntasoppaa

Keskiviikko 11.12.2013 - Eliisa Panttila

Mauri Kuusisto arvelee Kauhajoki-lehdessä (4.12.) kunnanvaltuuston päätöksen selvittää kuntaliitosta Kurikan kanssa syntyneen vain halusta ”näpäyttää yhtä puoluetta”. Tämä ei pidä paikkaansa. Ennemminkin taustalla on turhautuminen liikelaitoskuntayhtymään, jota emme ole yrittämisestä huolimatta kyenneet kehittämään haluttuun suuntaan. Jo kevään viimeisessä valtuustossa perussuomalaiset olisi ollut rajoittamassa kunnanjohtajan esityksen mukaisesti liikelaitoskuntayhtymän pyytämää lisämäärärahaa. Puolueidenvälistä kilpailua, nokittelua ja vanhojen ennakkoluulojen ylläpitämistä minun on oman sukupolveni edustajana vaikea ymmärtää. Kuten moni ikäiseni, näen päätöksentekoon osallistumisen yksinkertaisesti yhteisistä asioista vastuun kantamisena.

Kuntalaisen kannalta terveyspalvelut ovat toimineet varmasti pääosin hyvin, mutta iso organisaatio on vienyt päätöksentekoa etäämmälle ihmisten arjesta ja tulee hurjan kalliiksi. Hyvä kysymys varmasti on, pystyykö toinenkaan naapuri tarjoamaan sen enempää. Mutta maamme nykyinen hallitus painostaa kuntapäättäjiä hämmentämään kuntasoppaa tahtomaansa suuntaan. Kuntapäättäjät hääräävät kuntaliitosten parissa eivätkä ehdi liitoshuolissaan suunnitella elinkeinopolitiikkaansa. Maamme hallituksen toimet ilmentävät nyt huolestuttavasti enemmän harvainvaltaa kuin demokraattista toimintatapaa. Kapinointia lähivaikuttamisen puolesta soisi Suomenmaahan enemmän. Perussuomalaiset eivät hyväksy pakottamista kuntaliitoksiin. Kuten Anu Mäntylä valtuustossa ryhmäpuheenvuorossamme totesi, itsenäisyys on meille ensisijainen vaihtoehto. Myös yhteistyö karaktääristen rannikkokuntien kanssa olisi meille mieleistä, mutta ne eivät ole vielä kypsyneet yhteistyömahdollisuuksiin. Gustav Skuthälla Närpiöstä kirjoitti mielenkiintoisesti Teuvan ja Närpiön yhteisestä kulttuuriperinnöstä ja arvomaailmasta (Tejuka 20.11.). Kuten rannikkokunnilla Närpiöllä ja Kaskisilla, myös Teuvalla on erityisiä ja arvokkaita ominaispiirteitä yhteisöllisenä maalaispitäjänä.

Kuntauudistusta ja sote-ratkaisua ei ole järkevää sitoa toisiinsa, kuten hallitus on tehnyt. ”Tilastot kertovat lahjomattomasti, että pienet kunnat järjestävät palvelunsa tehokkaasti ohuella organisaatiolla. Iso kunta käyttää palveluihinsa noin 20 prosenttia enemmän rahaa asukasta kohti. Hallituksen linjaus, että iso kunta on paras ja tehokkain, ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta se yrittää myös sote-uudistuksen varjolla painostaa kuntia yhteen”, toteaa Reijo Tossavainen. (PS 15/13). Ulkoaohjatusti tehdyt kuntaliitokset eivät palvele suomalaisia. Suomalaisia palvelevat toimivat lähiyhteisöt, joissa on mahdollista vaikuttaa omiin asioihin ja hoitaa asioitaan tuttujen virkamiesten ja työntekijöiden kanssa. Suomalaisia palvelee maltillinen sote-palveluiden kehittäminen, jossa luovutaan päällekkäisyydestä sekä liiasta paapomisesta ja sääntelystä. Kunnilla tulee olla riittävä vapaus hoitaa kuntalaistensa asiat toimivalla tavalla. Onko meille jo syntynyt poukkoilevassa keskusohjauksessa sellainen käsitys, ettemme enää osaa järjestää itse omia asioitamme?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, kuntaliitos, rannikko, yhteistyö

Paikallista ja tuttua tulevaisuutta

Sunnuntai 22.9.2013 klo 16:20 - Eliisa Panttila

Minua pyydettiin julkaisemaan puheenvuoroni, jonka pidin Teuvan valtuustoseminaarissa 9.9. Pohdimme yhdessä Teuvan suuntaa, ja minä juttelin tulevaisuudesta kylätoimijan näkökulmasta. Koetan nyt muistella ajatuskartasta puhumiani asioita. Koska ilmapiiri kokoontumisemme alussa tuntui lannistuneelta, muistutin että Teuva on menestynyt kunta. Teuvalla on onnistuttu monessa. Vasta kun valtio ohjasi kuntamme laajempaan sote-yhteistyökuvioon lähikuntien kanssa, näin ison laivan ohjaamisen opettelu onkin vienyt vuosia ja säästöjä. Vielä isomman yhteenliittymän apuun haikailu on epärealistista. Jos todellisuudessa olisi olemassa sellainen kuin ”vahva peruskunta”, Helsinkikin olisi taloudellinen ja tehokas. Mutta Helsinki ei ole taloudellinen ja tehokkaasti toimiva kunta.

 Kansalaiset kaipaavat elämältään turvallisuutta ja ennustettavuutta. Ongelmien yllättäessä on tärkeää tietää kenen puoleen kääntyä. Meillä maaseudun Teuvalla on edelleen voimissaan kanssakäymisen kulttuuri, jossa kansalaiset, paikallispoliitikot ja viranhaltijat tuntevat toisensa. Tällainen asetelma on erinomainen vahvuutemme. Tunnistammeko vahvuutemme, vai onko kiire muuttua joksikin muuksi, vieraaksi? Maaseudulla ei ole mitään hävettävää, täällä on kulttuurimme sydän ja keuhkot. Meidän on ymmärrettävä pitää kiinni kulttuurimme ihmislähtöisyydestä. Jokaiselle ihmiselle on tärkeää saada vaikuttaa omaan elinpiiriinsä. Tämä on ydintä kylätoiminnassa ja kaikessa ihmislähtöisessä toiminnassa. Paikallisyhteisö mahdollistaa lähivaikuttamisen eli lähidemokratian. Arvostetaan ja käytetään sitä mahdollisuutta.

 Turvallisissa paikallisyhteisöissä on valoisa tulevaisuus. Paikallisyhteisö (kylä) osallistaa ja verkostoi jäseniään, mikä on tärkeä vastavoima syrjäytymiselle. Meidän kuntamme vahvuus on se, että osapuilleen kaikki kuntalaiset tunnetaan. Tämä mahdollistaa joustavan yhteistoiminnan sekä sen, että ongelmiin on mahdollista puuttua ajoissa yhdessä. Vaikka meillä olisi millainen hyvinvointi-holhous-valtio, jokainen meistä on vastuussa myös lähimmäisemme hyvinvoinnista. Toimiminen yhteiseksi hyväksi aktivoi ja kasvattaa ihmisiä, antaa sosiaalista pääomaa. Sosiaalinen pääoma edistää ihmisen terveyttä, pitkää elämää ja onnellisuutta. Oma paikallisyhteisömme Norinkylä on osoittanut kantovoimansa perheellemme tänä syksynä, kun 5-vuotias poikamme sairastui yllättäen loppukesästä vakavaan aivokasvaimeen. Turvallisuudentunnetta hurjassa elämänmuutoksessamme on tuonut kokemus siitä, että yhteisömme huolehtii ja kantaa meitä kaikin tavoin. Tämä on pääomaa, jota ei rikkainkaan pysty ostamaan.

 Osallistuneille sekä Teuvan uutterille yrittäjille kiitos panoksestanne päivään.

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lähidemokratia, paikallisuus, kylät

Teuvan kylien yhteistoimintaryhmä

Sunnuntai 26.5.2013 klo 23:11 - Eliisa Panttila

Kuulin viime syksynä Päntäneen kyläseminaarissa Ilmajoen mainiosta kylien yhteistoimintaperinteestä. Pidän Ilmajokea menestyksekkäästi asiansa hoitaneena, erittäin vetovoimaisena kuntana. Eikä vähiten sen vuoksi, että siellä on toiminnassa 12 virkeää kyläkoulua. Kuntaa on kehitetty muutenkin kokonaisvaltaisesti, paikallisdemokraattisesti, kyliensä summana.

Kiinnostuin siinä määrin Ilmajoen sisäisestä yhteistoiminnasta, että aloin kaivata vastaavaa meille Teuvallekin. Sainkin ilokseni asiaa esillä pidettyäni valtuudet ryhmän kokoonkutsumiseen. Teuvan kylien yhteistoimintaryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa viime viikolla 13.5.13 Norinkylässä. Kokemus oli hyvä, sillä rakentavalle vuoropuhelulle ja kannustavalle yhteistyölle on tilausta. Uutta koulukeskusta lähellä olevissa kylissä tehdään surutyötä oman rakkaan kyläkoulun toiminnan päättymisestä. Meidän on tärkeä luoda avoin yhteistyö kylien välille, jottei kateus pääse nakertamaan voimavarojamme. Paikalla olivat edustajat useimmista kylistämme, valtuuston jäseniä sekä kunnanjohtaja. Ilmajoen mallista meille oli kertomassa Ilmajoelta lähtöisin oleva kyläasianaisemme Tuija Takamäki Suupohjan Kehittämisyhdistyksestä.

Kuntien elinvoimaisuutta tutkinut Eero Holstila totesi Kuntalehdessä 16.5. että kunta ei ole tärkein toimija, kun luodaan menestyvää ja kasvavaa kuntaa. Tärkeimpiä toimijoita ovat asukkaat ja yhteisöt. " Luovat asukkaat synnyttävät kuntaan yrityksiä ja työpaikkoja." On hyödyllistä kehittää kuntaa alueellisestikin mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Yritystoimintaa, rakentamista yms. kunnassamme ei saa vaikeuttaa kotikutoisella byrokratialla. Kunnan viranhaltijoilla olisi tärkeää olla sellainen asenne, että miten voin helpottaa, auttaa ja kannustaa asiakasta mahdollisimman hyvin. Näin olen tottunut ajattelemaan kylätoimijana. Sen sijaan että viranhaltija etsisi virheitä tai käyttäisi valtaansa rehdin toiminnan hankaloittamiseen. Luodaan yhdessä suotuisa ilmapiiri kuntamme kehittämiselle. Jos haluamme elää vauraassa ja itsenäisessä kunnassa, meidän on toiminnassamme ajateltava kotikuntamme etua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi säästötalkoisiin osallistumista sekä omien palveluyritystemme hyödyntämistä mahdollisimman tarkoin. Meillä Teuvan päättäjillä ja viranhaltijoilla on erityinen velvollisuus etsiä tarvitsemamme aina ensin kotikunnasta. Tämä edellyttää luonnollisesti kykyä tiedostaa valintojemme seurauksia. Näin toimimalla voimme myös kehittää palvelutarjontaa. Tällä hetkellä Teuvalta saa lähes kaikkea tarpeellista, ja kulttuuritarjonnassa huikeasti yli maan keskiarvon. Kotikuntasi menestyksestä päätät Sinä tämän päivän asenteillasi ja valinnoillasi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teuvan kylät, yhteistyö paikallisdemokratia, Ilmajoki

Kateudesta

Tiistai 9.4.2013 klo 12:42 - Eliisa Panttila

Kotikylä ja -kunta tarjoaa minulle turvallisen kotipesän lisäksi runsaasti mahdollisuuksia kehittää kykyjäni ja lahjojani. Täällä olen oppinut alkeet taisteluun tärkeiden asioiden puolesta. Kantamaan vastuuta ja näkemään vaivaa yhteistenkin asioiden eteen. Olen saanut täällä roppakaupalla hyvää elämältä, ja olen siitä kiitollinen.

Moni kuntalainen on kertonut minulle kokeneensa kadehtimista. Minä luulin tähän saakka jotta pohojalaaset ei juuri kadehdi, ainakaan muuten kuin pistämällä itse paremmaksi. Nyt olen itsekin yhdistänyt joitain kokemuksiani kateudesta johtuviksi. No, sääliä saa ilimaaseksi mutta kateus on ansaittava. Kateus on pahaa silloin, kun se keskittyy toisen satuttamiseen. Kateus muuntuu hyväksi silloin, kun sen kääntää itsensä kehittämiseen. Kateus kertoo jotakin siitä, mitä itse kaipaan. Siis töihin! Kukaan ei saa ilmaiseksi sitä hyvää, jota elämällä on antaa. Pitää tehdä kaikkensa saavuttaakseen päämääränsä, unelmansa, tavoitteensa. Täysillä eläminen on omien tavoitteiden ja unelmien suuntaisesti toimimista ja vaivan näkemistä. Täysillä eläessä ei jää juuri aikaa kadehtimiseen. Siis töihin itsemme kehittämiseen!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: itsensä kehittäminen, kateus

Rohkeita päätöksiä

Keskiviikko 6.3.2013 klo 7:00 - Eliisa Panttila

Pienten puolueidemme viime vuoden viimeisessä valtuustossa heittämä haaste LLKY:stä eroamisesta otettiin käsittelyyn maanantain valtuustokokouksessa. Asian työstämisen seurauksena myös kokoomus oli asettunut perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien aloitteen suuntaisesti. Valtuustossa tehtiinkin rohkea päätös alkaa selvittää eroa LLKY:stä ja terveydenhuollon yhteistyömahdollisuuksia Rannikko-Pohjanmaan kuntien kanssa. Lisäksi selvitetään terveydenhuollon yhteistyömahdollisuus Jalasjärvi-Ilmajoki-Kurikka-suuntaan. Pidän jälkimmäistä suuntaa liian kaukaisena. Iloitsen valitsemastamme mahdollisuudesta selvittää isenäisten kuntien yhteistyötä terveyspalvelujen turvaamisessa rannikkokuntien Närpiö, Kaskinen, Kristiinankaupunki kanssa. Teuvan kuntalaisten ja kunnan etu on, että tämä vaihtoehto selvitetään nyt perusteellisesti. Esteenä ei saa olla kieliennakkoluulot tai vanhat asenteet. Nähtäväksi jää, miten päätöksemme vaikuttaa Isojokeen ja Karijokeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rannikkoyhteistyö, terveydenhuolto

Ensimmäinen valtuustoistunto

Tiistai 29.1.2013 klo 19:30 - Eliisa Panttila

Eilen oli ensimmäinen kunnanvaltuustoistuntoni. Minulle jäi myönteinen kuva tilaisuudesta, ja olin tyytyväinen istumapaikkaani kahden reippaan yhteistyökumppanin, Mäntylän Anun ja Kiviluoman Juha-Matin välissä. Otin alussa kunnanhallitusta asetettaessa puheenvuoron ja kiipesin reippaasti puhujanpönttöön esittämään seuraavan asiani:

"kohdassa 7 § Kunnanhallituksen asettaminen

esityslistan sivu 10, kunnanhallitukseen vaalikelpoisuuden määritelmästä,

3. kohdassa kuntalaissa todetaan, ettei kunnanhallituksessa voi toimia henkilö, joka on ”vastuullisessa tehtävässä -- liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa”. Koska kunnanhallitus päättää vuokra-asioista, on kyseenalaista että hallituksen jäsenenä on henkilö, joka toimii vuokranantajana suhteessa kuntaan. Tällaisia kytköksiä saattaa olla kunnassamme enemmänkin, ja ne on jatkossa vähintäänkin tiedostettava ja avattava tarkastelulle."

Loppuaika kokouksessa lautakunta- ym.paikkojen nimeämisen jälkeen käytettiin LLKY:n ohjeistamiseen. Kunnanhallituksen esityksen mukaan haluamme liikelaitoskuntayhtymän muutettavan tavalliseksi kuntayhtymäksi. Tavoitteena olisi tasa-arvoisuus jäsenten kesken ja hallinnon keventäminen. Toisin kuin hallitus ehdotti, emme halunneet luopua Teuvalla meille tärkeistä lähipalveluista ja lääkärien ym. apuvälineistä röntgenistä, labrasta ja ultrasta. Säästöt on kohdistettava ensisijaisesti LLKY:n hallintoon eikä tekeviin käsiin. Ennen LLKY:ää Teuva järjesti sosiaali- ja terveyspalvelunsa toimivasti, joustavasti ja kustannustehokkaasti osin naapurikunnan kanssa, maan keskiarvoa edullisemmin. Nyt sama palvelutaso isossa liikelaitoskuntayhtymässä maksaa reippaasti enemmän, maan keskitasoakin enemmän. Ison rakenne on byrokraattisempi ja näin vähemmän joustava kuin pienen. Maksamme myös esitteet, bränditunnukset, jonotusautomaatit ja muut suuren systeemin jutut. Jos vielä olisi mahdollista löytää kahden tai muutaman pienen kunnan välinen yhteistyökuvio, se tulisi edullisimmaksi, ja olisi näin vielä em. kuntayhtymääkin houkuttelevampi vaihtoehto.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: LLKY, kuntayhtymä, lähipalvelut

Hyvinvoiva kylä kunnan paras mainos

Keskiviikko 19.12.2012 klo 3:00 - Eliisa Panttila

Minusta Kauhajoki on varoittava esimerkki kyläkoulujen suhteen. Keskittämisvimmassa siellä lopetettiin väkivalloin toimivia yhteisöjä. Viimeksi surku Nummijärven pikku koululaisia! Ei mainittuja säästöjä, mutta kuntaansa pettyneitä perheitä paljon. Nyt kunta yrittää kohentaa imagoaan mainoskampanjalla. Kauhajokiset kyläkoulujen lasten vanhemmat julkaisivat ennen kunnallisvaaleja lehdessä nimilistan, jossa oli koulujen puolesta sekä vastaan äänestäneiden nimet. Lisäksi he halusivat kertoa esimerkkejä elävästä elämästä lähikoulujen lakkauttamisen jälkeen, josta lainaan: "Lähikoulun aikana koko kylä kasvatti lapsia. Tutut aikuiset ohjasivat ja ojensivat heitä. Ongelmat ja ilot oli helppo jakaa. Nyt lapset ovat osa isoa kokonaisuutta, jossa edes lapset eivät opi tuntemaan toisiaan puhumattakaan aikuisista. Levottomuus ja juurettomuus ovat lisääntyneet. Olemassa olevat yhteisöt on hajotettu. Saman lähikoulun kaverukset käyvät nykyään kahdessa, jopa kolmessa eri koulussa. Kun lähikoulu päätettiin lakkauttaa meille luvattiin sujuvat koulukuljetukset. Esimerkki koulumatkojen kestosta: lähikouluun matkaa 8km ja kesto taksilla n.10 min. Lähikoulun lakkauttamisen jälkeen matka 12km, mutta nyt matka kestää 45min aamuin illoin. Linja-autonkuljettajan kasvatusvastuu alakoululaisen päivässä on jo aika suuri." Teuvalla ei ole varaa tehdä samaa virhettä kuin Kauhajoella. Kyläkoulujen tappolistoista on aina tehty säästölaskelmat, mutta kun niitä on jälkeenpäin kyselty, ei säästöjä useimmiten ole voitu osoittaa toteen. Sen sijaan on menetetty kotipaikkaansa sitoutuneita, tulevaisuuden toimeliaita kuntalaisia. Hyvinvoiva kylä on kunnan paras mainos, totesi Tuija Takamäki osuvasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kyläkoulu, säästäminen, Kauhajoki

Uusia haasteita

Keskiviikko 21.11.2012 klo 12:08 - Eliisa Panttila

Kylläpä aika rientää. Isänpäivänä teimme Onnin kanssa ihanan retken läheiselle suolle. Ilokseni ja yllätyksekseni suo oli sen verran jäässä, että se kantoi minuakin. Löysin muutaman kourallisen karpaloita. Onni nautti valtavasti - luonto inspiroi lapsen heti vuoropuheluun, leikkiin. Ja tuo minulle hyvää mieltä.

Viime pyhänä meillä oli perussuomalaisten ensimmäinen koulutustilaisuus valtuustotyöskentelystä Seinäjoella. Mainiota että se oli näin heti alussa. Meitä opastivat muun muassa perussuomalainen varatuomari Lasse Lehtinen sekä Raimo Vistbacka. Meitä oli Teuvalta Heikin autolla matkassa Osmoa lukuunottamatta koko perussuomalaisten Teuvan valtuustoryhmä, eli Mäntylän Anu, Tuomelan Heikki, Tapanaisen Erkki sekä minä. Koulutuksesta saimme keskeiset ohjeet oman valtuustoryhmän perustamiseen ja toimintaan. Perustamisen yhteydessä kaikki valtuustoryhmän jäsenet sitoutuvat valtuustotyöskentelyyn, jossa aina ennen valtuuston kokousta keskustellaan esillä olevat asiat yhdessä. Perussuomalaisilla ei ole valtuustotyöskentelyssä ryhmäkuria, mutta "valtuutetun on esitettävä aikomansa valtuustoaloite valtuustoryhmän kokouksessa hyväksyttäväksi ennen valtuustoaloitteen jättämistä" (Perussuomalaisen valtuustoryhmän säännöt 2011, 17 §). Näin ei ole aina menetelty, mutta nyt on aika alkaa rakentaa uskottavaa yhteistyöpohjaa valtuustotyöskentelyyn.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuustotyöskentely, uskottavuus, yhteistyö

Kotisivujeni jatkosta

Keskiviikko 7.11.2012 klo 11:54 - Eliisa Panttila

Mietin, mitä näiden ehdokassivujeni kanssa tekisin. Niiden ylläpito päättyisi vuodenvaihteessa. Ajattelin, että olisi toisaalta sääli hukata sivut, joiden eteen olen nähnyt vaivaa. Sainkin palautetta, jossa toivottiin minun säilyttävän sivuni yhteydenpitovälineenä äänestäjiini, ja aionkin jatkaa kotisivuni ylläpitoa. Kirjoittelen tänne jatkossa ajankohtaisia asioita kotikuntaamme ja luottamustehtävääni valtuustossa liittyen, ja otan mielelläni vastaan palautetta, ajatuksia ja ideoita. Yritän päivittää kotisivujani noin kerran kuussa. Tervetuloa vakivieraakseni!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhteydenpito, keskustelu, ajankohtaiset asiat

Vaalipäivä

Maanantai 29.10.2012 klo 12:17 - Eliisa Panttila

Eilinen vaalipäivä oli jännittävä. Vaikka välillä kyllä unohdin ajatella koko kuntavaaliasiaa, kun tein pitkän työpäivän kaksine työmatkoineen Karijoelle. Omasta kylästämme äänet olivat tiukalla, johtuen varmasti puolueestani. Mutta niin vain tulin ensikertalaisena valituksi! Kiitoksia siis lämpimästi jokaisesta äänestä. Ja kuulemisiin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit 2012

Perussuomalaisten maaseutuohjelma

Torstai 25.10.2012 klo 7:59 - Eliisa Panttila

Perussuomalaisten sivuilla kannattaa käydä tutustumassa puolueen maaseutuohjelmaan 2011. Se on laajempi ja perusteellisempi kuin muilla puolueilla. Esimerkiksi kyläkoulut on huomioitu arvostaen. Maaseudun tiet nimetään menestystekijäksi, joten niistäkin on huolehdittava. Byrokratian ja kaiken muun kaupungista tapahtuvan kyykytyksen, sääntelyn ja syyllistämisen vähentämisen tarve tiedostetaan. Maaseutuohjelmasta välittyy maaseudun elämän asiantuntemus ja arvostus. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on fiksu mies. Hänkin on lukenut PS:n maaseutuohjelman, ja toimii yhdenmukaisesti sen kanssa. Tästä iloitsen, ja toivon perussuomalaisten ja keskustan lisääntyvää yhteistyötä - arvot ovat kuitenkin pitkälle yhteiset.

1 kommentti . Avainsanat: maaseutuohjelma, kyläkoulu, keskusta, arvot

Uusia tuulia

Lauantai 20.10.2012 klo 21:19 - Eliisa Panttila

Kiitos yhteydenotoista. Minun on syytä selventää edellistä kirjoitustani: olen kiitollinen Teuvan keskustan valtuustoenemmistölle itsenäisestä kunnasta sekä kyläkouluistamme. Mutta minulla ei ole tarvetta myötäillä keskustaa. Minulla on selkeitä arvoja ja näkemyksiä, joista pidän kiinni. Kaikesta ei voi tehdä kompromisseja, kuten valtiontasolla PS:n suhtautuminen velkaisten maiden hyysäämiseen osoitti. Kreikan velkoja Saksa on tyytyväinen saamisiinsa, mutta tavalliset kreikkalaiset elävät pitkitetyssä kurjuudessa. Haluan kuitenkin ylläpitää ja hakea yhteistyötä keskustan kanssa, sillä hyvä tulevaisuus on yhteistyön tulevaisuus. Toivon että vahvakin erimietä oleminen mahtuu yhteistyöhön ainakin useimpien kanssa. Kuten Sofi Oksanen osuvasti totesi, meidän suomalaisten olisi tärkeää oppia olemaan kohteliaasti eri mieltä. Riideltävä asioista sörkkimättä toisen persoonaa.

On myönteistä huomata, että meitä on nuorehkoa sukupolvea eri puoluetaustoista, jotka emme ole enää niin puoluesidonnaisia. Arvomaailmamassammekin on paljon yhteistä. Uskoisin yhteistyön sen vuoksi luonnistuvan meiltä paremmin kuin osalla vanhoista päättäjistämme on vaikuttanut onnistuvan. Kunnanallituksessa muiden puolueiden edustajat ovat minusta kulkeneet jotenkin kokoomuksen pillin mukaan. Onneksi valtuusto on tasapainottanut. Kunnanhallituksen soisin tuulettuvan vahvasti. Teuvalle tarvitaan lisää uskoa ja toivoa tulevaisuuteen, ja rohkeutta tehdä asioita omalla tavalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvot, yhteistyö

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »